1

 • Zenés áhítat volt a nyíregyházi evangélikus templomban

  Nyíregyháza – A nyíregyházi evangélikus nagytemplomban J. S. Bach, D. Castello, C.Franek orgona- és furulyaművek csendültek fel 2017. június 17-én, vasárnap a gyülekezet énekkara és fiatal tehetségek közreműködésével.

  Bővebben

 • Szemle után – szemle előtt

  Budapest – Még csak két hete zajlott le az 7. Ökumenikus Diákfilmszemle, a szervezők máris a folytatást tervezik. „A következő tanév vége felé ismét megrendezzük a filmszemlénket. Decemberben jelentkezünk majd ismét az új szemlénk kiemelt témájának megfogalmazásával, és természetesen jövőre is lesz szabadon választott téma-kategória. Fel lehet használni a most elkezdődött vakációt is az újabb filmek elkészítésére, amelyeket majd ismét nagy érdeklődéssel és örömmel várunk” – tájékoztatta szerkesztőségünket Wettstein József piarista tanár, a verseny főszervezője.

  Bővebben

 • Egyedülálló képzés indul a Kaposvári Egyetemen

  Kaposvár – Országosan egyedülálló képzés indul a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Karán. A keresztény értékrendű vezetés szakirányú továbbképzésről hétfőn tartottak sajtótájékoztatót a kari és egyházi vezetők.

  Bővebben

 • 35 éve tart a finn–magyar barátság Rákosmentén – Kolumbáriumot szenteltek a Bakancsos utcában

  Budapest – 2018. június 17-én ünnepi istentiszteletet tartott a Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközség. Az ünnepi alkalmon részt vettek a gyülekezet finn testvérgyülekezeteinek, Raumának és Noormarkkunak a tagjai is. Gáncs Péter nyugalmazott püspök szolgálatával felszentelték a gyülekezet által a templom mellé építtetett kolumbáriumot, és közösen nyírfákat ültettek a kertbe.

  Bővebben

 • A háború után visszatelepülő iraki családokért indít országos összefogást az Ökumenikus Segélyszervezet és a MEE

  Budapest – Éveken keresztül láttuk a híradókban a háborús képeket az Iszlám Állam térnyeréséről, majd legyőzéséről. A 2014-es kezdetek után négy évvel ma a legtöbb iraki településen már béke van. Több mint hárommillió belső menekült már visszatért, de ami fogadta őket, az nem sok okot adott a reményre és a maradásra: lebombázott házak, lerombolt iskolák és templomok... Az Ökumenikus Segélyszervezet 2016 óta állandó jelenléttel, újjáépítési és segélyprogramokkal támogatja a visszatérőket, köztük kiemelt figyelmet fordítva az üldözött keresztényekre.

  Bővebben

 • Útmutató a Duna Televízióban: Evangélikusok segítenek Irakban

  Budapest – Vasárnap mutatta be a Duna Televízió Útmutató címmel azt a műsort, melyben egyházunk vezetői, Fabiny Tamás elnök-püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő beszámoltak az iraki rászorulóknak nyújtott evangélikus támogatásról, valamint látogatásukról a háború rombolta országban.

  Bővebben

 • Kötelezővé teszi a kormány a keresztényvédelmet

  Budapest – A katolikus Beer Miklós árnyalná a szöveget. A református Bogárdi Szabó István az állam és az egyház megkülönböztetésének elvét is a keresztyén kultúra részének tartja, amit érdemes védelmezni.

  Bővebben

 • Beiktatták Polgárdi Sándor esperest és Bálintné Sári Judit egyházmegyei felügyelőt

  Pápa – Az idei év a tisztújítás jegyében telik a Magyarországi Evangélikus Egyházban. Tavasszal gyülekezeti szinten zajlott ez, júniusban az egyházmegyei és egyházkerületi tisztségviselőket iktatják be, ősszel pedig a zsinat tagjait választják meg. Mind a hat egyházmegyében esperes- és felügyelőválasztás volt a közelmúltban, többen újra bizalmat kaptak, néhányan helyen pedig váltás történt. A Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese ismét Polgárdi Sándor lett, aki így már harmadik ciklusát kezdi meg, a felügyelői pozícióban Henn Lászlót Bálintné Sári Judit váltotta.

  Bővebben

 • A Balaton környéki evangélikus gyülekezetek istentiszteleti rendjei – 2018

  Balaton – Jézus mondja: „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.” [Mt 11,28] Az evangelikus.hu a balatoni evangélikus gyülekezetek nyári istentiszteleti rendjét és alkalmait ajánlja.

  Bővebben

 • Dél-pesti lelkészek kirándultak

  A Dél-Pest Megyei Egyházmegye különböző programjai között mindig fontos helyet foglal el a lelkészek kirándulása, ahol a természetes összezártság során van lehetőség közös ügyeinkről még többet beszélgetni. Ez valósult meg 2018. június 13. és 14. között, amikor a két nap során a Maglód–Tatabánya–Tata–Lipót–Mosonmagyaróvár–Pozsony–Nagyszombat–Nyitra–Maglód útvonalat jártuk be.

  Bővebben

 • Elhunyt Ittzés Mihály zenetudós

  Budapest – „Örök szeretettel szerettelek, azért vontalak magamhoz hűségesen.” (Jer 31,3) – 2018. június 12-én hajnalban elhunyt Ittzés Mihály zenetudós (1938–2018), az egyházunk által létrehozott reformációi emlékbizottság védnöki testületének tagja.

  Bővebben

 • Felhőtlen gyermekkor – Vasárnapig várják a hívásokat a 1353-as adományvonalra

  Budapest – Vasárnapig tart az Ökumenikus Segélyszervezet Felhőtlen gyermekkor adománygyűjtése a 1353-as adományvonalon. Az országos összefogást azzal a céllal hirdette meg a segélyszervezet, hogy nyári táborainak megszervezéséhez gyűjtsön adományokat.

  Bővebben

 • Akik a remény útján haltak meg

  Budapest – A menekültek világnapján a Szent Egyed Közösség ökumenikus megemlékezést tart azokról az embertársainkról, akik a „remény útján haltak meg”: akik háború, terrorizmus, elnyomás és nyomor elől menekültek Európába, és tízezrével veszítették életüket az úton. Az imádságon olyan menekültek is részt vesznek, akik Magyarországon próbálnak új életet kezdeni.

  Bővebben

 • Evangélikus segély Irakba – Útmutató a Duna Televízióban

  Budapest – 2018. június 17-én, vasárnap 9.25-kor kezdődik a Duna Televízióban Útmutató címmel az a műsor, melyben egyházunk vezetői beszámolnak az iraki rászorulóknak nyújtott egyházi támogatásról, látogatásukról a háború rombolta országban.

  Bővebben

 • Belépés a csendbe, ahol minden mozdulat imává változik – Lelkigondozói konferenciát tartottak Piliscsabán

  Piliscsaba – Másfél nap és mennyi érték, élmény, szolgálatunkat továbbsegítő tanulság! Hatan tartottunk előadást kórházlelkészek és több mint húszan voltunk önkéntes lelkigondozók, érdeklődők Piliscsabán a Béthelben. Felemelő volt, hogy az adott témát mindenki a saját tehetsége, szakmai tanulmányai, tapasztalatai, lelkisége felől közelítette meg. Lám, Isten így használja övéit, hogy legyen végül egy áldásokban gazdag, közös szimfónia az ő dicsőségére és sokak lelki épülésére.

  Bővebben

 • Tovább nő az egyházi alapintézmények és közgyűjtemények működésének támogatása

  Budapest – Tovább nő az egyházi alapintézmények működésére, valamint a személyi jövedelemadó 1%-ának kiegészítésére fordítható összeg jövőre. Míg 2018-ban 9,1 milliárd forintot fordítottak erre a célra, 2019-re 10,5 milliárd forintot terveznek.

  Bővebben

 • Közösségépítésre hívó hívő focikupa

  Budapest – Idén negyedszázados jubileumát ünnepelték az I. kerületi egyházi labdarúgó-bajnokságnak, amelyben a II. kerületi Budai Görögkatolikus Parókia csapata is részt vett, és a közönség különdíját is elhozta. Vecsey András főszervezőt az elmúlt 25 évről kérdezte a Lokál.hu.

  Bővebben

 • Háromból három kupasiker a csabai evangélikusok mérlege

  Békéscsaba – Sorrendben harmadszor nyerte meg a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium a Fair Play Cup középiskolai országos kispályás labdarúgó-bajnokságot.

  Bővebben

 • Lorántffy Zsuzsanna képregényfőhős lett

  Budapest – A 17. századi magyar reformáció egyik legjelentősebb alakja, Lorántffy Zsuzsanna főszereplésével készített képregényt a Nyugat + zombik alkotója, Csepella Olivér a reformáció 500. évfordulójára.

  Bővebben

 • Finn–magyar evangélikus testvérkapcsolat a Bakonyban

  Bakonytamási – 2018. május 27-én Finnországból a turkui Mihály-gyülekezet tagjai, 23 kedves vendégünk érkezett hozzánk Jouni Lehikoinen evangélikus igazgató lelkész vezetésével. Ezt a látogatást tavaly nyáron megelőzte egy finnországi találkozó, amelyen Szakos Csaba bakonytamási evangélikus lelkészt a környező gyülekezetek felügyelői kísérhették el az útra.

  Bővebben

 • Beiktatták a Budai Evangélikus Egyházmegye elnökségét

  Budapest – Isten kegyelméből beiktatták tisztségükbe a Budai Evangélikus Egyházmegye elnökségének újonnan megválasztott esperesét, Keczkó Pál lelkészt, és Dobó György egyházmegyei felügyelőt.

  Bővebben

 • Az újonnan megválasztott megyei elnökségek tanácskoztak északon

  Budapest – Az Északi Evangélikus Egyházkerület következő hatéves ciklusra megválasztott egyházmegyei elnökségei (MET) 2018. június 5-én üléseztek. Az ülés legfőbb témái a missziói nap és az 1%-os kampány kiértékelése, a digitális szolgálati napló jövője és a soron következő, 2018. szeptember 28-ra Csömörre összehívott őszi közgyűlés előkészítése voltak.

  Bővebben

 • Dánok nézték meg a nyírteleki gyülekezetépítési munkát

  Nyírtelek – Görögszállás – A Filadelfia Evangélikus Egyházközség gyülekezetépítési missziói és diakóniai szolgálatának megtekintésére álltak meg Nyírteleken a Félix keresztyén utazási iroda által szervezett dán csoport tagjai.

  Bővebben

 • Soltész: Magyarország példát mutat az üldözött keresztények megsegítésében

  Budapest – Magyarország példát mutat a nála sokkal tehetősebb országoknak az üldözött keresztények megsegítésében – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára 2018. június 11-én, hétfőn Budapesten, A vallási közösségek biztonsági helyzete egy változó világban címmel megrendezett konferencián.

  Bővebben

 • Akadálymentesítés minden szinten – Az Andorka Eszter program gyümölcsei

  A hátrányos helyzetű emberek sorsának jobbra fordulása iránt elkötelezett, tizenöt évvel ezelőtt fiatalon elhunyt Andorka Eszter evangélikus lelkésznőről elnevezett program 2017-ben támogatott projektjeit május 27-én mutatták be a Deák Téri Evangélikus Egyházközség gyülekezeti termében. Egyúttal bejelentették a 2018-ban odaítélt támogatásokat, amelyeknek célja az elesettek felkarolása, az előítéletek leküzdése és az egyház aktív társadalmi jelenlétének segítése.

  Bővebben

 • „Testvérek vagyunk” – Családi nappal zárták a tanévet a kaposvári evangélikusok

  Kaposvár – Családi istentisztelet, keresztelő, meseszínház, ugrálóvár, trambulin, arcfestés, csillámtetkó, vattacukor, egy finom pörkölt és több száz palacsinta várta azokat a családokat, akik 2018. június 10-én, vasárnap ellátogattak a kaposvári evangélikus gyülekezetben megrendezésre kerülő családi napra.

  Bővebben

 • Evangélikus bringás istentisztelet lesz a 6. csömöri bringafesztiválon

  „Gyere Te is Csömörre, ha fontosnak tartod a települések közötti kerékpáros közlekedés fejlesztését!” – Ez a jelmondata a csömöri bringafesztiválnak, melyet 2018. június 16-án, szombaton rendeznek meg a helyi Bulgárkertben.

  Bővebben

 • Gyors segítséget nyújt az Ökumenikus Segélyszervezet a szilvásváradi villámárvíz károsultjainak

  Szilvásvárad – Utakat, átereszeket mosott el, ingatlanokat, ingóságokat, illetve parkoló autókat rongált meg a hétfő hajnalban hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadék és a megáradt patak Szilvásváradon.

  Bővebben

 • Látványos flashmobbal hívtak adományozásra az Ökumenikus Segélyszervezet futói

  Budapest – Thuróczy Szabolcs, Kiss Gergely, Rátonyi Kriszta és Iain Lindsay brit nagykövet is a rászoruló gyerekekért állt rajthoz a hétvégi maraton- és félmaraton-futóversenyen.

  Bővebben

 • A Hazahúzó műsorában mutatkozott be az Evangélikus Országos Múzeum

  Budapest – Milyen egyháztörténeti kincsek találhatók Budapest központjában? A nemrég rangos hazai múzeumi díjat nyert Evangélikus Országos Múzeumról készült adásban megismerkedhetnek az érdeklődők az evangélikus egyház történetét interaktívan és színvonalasan bemutató intézménnyel.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 1 csatornájára